Usluge Astro Ascelle

Cena jedne vrste horoskopa (natalni, uporedni, kompozitni, solarni, lunarni, diurnalni, horarni...) ili numerološke karte je 40 evra.

Uplate iz Srbije (u dinarskoj protivrednosti) možete izvršiti na račun broj 275000064041162726, banka "Societe Generale", A.D, Beograd-Zemun. Primalac je Tatjana Jovanović PR, a svrha uplate: Izrada horoskopa. Kao poziv na broj upišite vaš matični broj.

Uplate iz inostranstva možete izvšiti preko Western Union-a, na ime i prezime: Tatjana Jovanović, 11080 Zemun-Beograd, Srbija. Kada izvršite uplatu, pošaljite mi MTCN na imejl (desetocifreni broj koji dobijate prilikom uplate). 

Za bliže informacije pošaljite imejl na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozovite 064 157 0 597.

 

 

Kairos - Bog srećnog trenutka

"Jedan od najlepših primeraka grčke umetnosti pronađen je u Trogiru. Smatra se da je ovaj prikaz najmlađeg Zevsovog sina najsličniji bronzanoj statui Kairosa, koju je izrezbario Lisip. Nažalost, statua nije uspela da se sačuva u minulim vekovima i danas je znamo jedino iz opisa u starim pisanim dokumentima. Epigram grčkog pesnika Posidipa (Posidippus) (poč. III veka p.n.e.) najpotpuniji je sačuvani izvor koji nam može pomoći da odgonetnemo Kairosovu zagonetnu pojavu. Epigram je pisan u formi dijaloga između posmatrača i same statue. U prevodu glasi otprilike ovako:

"Odakle stiže vajar?"

"Sa Sikiona."

"Njegovo ime?"

"Lisip."

"A ti, ko si?"

"Kairos, ja prestižem sve."

"Zašto hodaš na prstima?"

"Uvek sam u žurbi."

"Krila na stopalima, čak?"

"Od vetra sam brži."

"Zašto tako stežeš britvu desnom rukom?"

"Kako bih upozorio ljude da sam oštriji od oštrice britve."

"Zašto ti pramen kose pada niz lice?"

"Nek' ga zgrabi svako ko se nađe na mom putu."

"A pozadi, zašto si ćelav?"

"Ma koliko velika želja bila, onaj koga preletim uhvatiti me neće."

"Zbog čega te je umetnik stvorio?"

"Da podsećam ljude, stranče! S ovog trema, ja sam opomena svima."

Kairos se smatra bogom srećnog trenutka, onim koji se pojavljuje jednom u životu, dajući čoveku mogućnost da ga uhvati za čuperak. Onaj ko u tome uspe, smatran je srećnikom kome se ispunjavaju želje. Međutim, ovaj kratki odlomak Posidipovog dijaloga s Kairosom upućuje i na njegovo dublje značenje.
Kairos se nečujno i hitro kretao među ljudima pružajući im priliku da ga uhvate. Samom svojom pojavom Kairos poziva na budnost, oprez i odvažnost. Jer, oni koji zaobilaze probleme, koji su plahi i strašljivi u životu, koji se boje delovanja i promene, ne mogu da uhvate Kairosa. Izazovni, raskuštrani čuperak na njegovoj glavi pruža mogućnost, ali jedino od čoveka zavisi hoće li u datom trenutku delovati. On sam mora izabrati. Ako pokuša, može uspeti ili ne, ali ako odluči ostati na sigurnom, ne rizikujući, nikada neće uhvatiti taj božanski trenutak. Kairos provocira, izaziva čoveka da čini hrabra i smela dela, da voli i da se žrtvuje za druge. Upravo zato, čuperak mu pada niz lice i može ga se uhvatiti jedino spreda, ako se čovek sa njime suoči. Zato nimalo ne čudi što je ovaj božanski mladić odstraga ćelave glave, jer ako vas jednom preleti, nemoguće ga je uhvatiti. Situacija, pravi trenutak u kojem nam je pružena šansa da reagujemo, odvažimo se i delujemo - prošao je jednom i zauvek.

Sve ovo upućuje na potrebu konstantne budnosti, spremnosti da se suoči se s novim, sa izazovom koji pred nas postavlja život. Takav čovek ima mogućnost da pobedi samoga sebe i nadiđe vlastita ograničenja. Zbog toga se u literaturi često pominje da upravo Kairos simbolizuje brze odluke koje je donosio Aleksandar Makedonski. Ova veza proizlazi iz toga što je Lisip, najpoznatiji kreator Kairosa, bio vajar na Aleksandrovom dvoru.

Britva ili mač koji Kairos steže u ruci simbol je unutrašnje borbenosti i nepokolebljive volje pred kojima ne postoje zapreke. Drugim rečima, svaki put kada se čovek osmeli, kada se usudi da se suoči sa nečim novim, on postaje pobednik bez obzira da li je izgubio ili pobedio. Jer dobio je bitku najvredniju od svih - pobedio je samoga sebe, svoje strahove i svoja ograničenja. On tako postaje novi čovek, onaj koji je u stanju konstantne budnosti, spreman da deluje, ne vezujući se za rezultate vlastitih dela.

Vaga koju Kairos drži u ruci nosi uopšteni simbol trenutka kada su dve sile - sile Neba i Zemlje - u najpovoljnijem položaju. To je trenutak kada se Nebo spušta ka Zemlji, a ona uzdiže ka Nebu. Trenutak kada čovek dobija Kairosov božanski blagoslov. Tada ne postoje granice.

Za sve velike i male stvari u životu potreban je upravo JEDAN TRENUTAK. U njemu se rađamo, umiremo, donosimo odluke, pobeđujemo ili gubimo. U njemu se pojavljuje Kairos sa svojom vagom i daje mogućnost pobede, donoseći nam miris slave i pozivajući nas da istinski živimo. Život se sastoji od takvih trenutaka, ostalo odnosi magluština zaborava. Jedan časak s Kairosom, trenutak u kojem smo istinski živeli, vredniji je od sto godina života bez njega. U njemu smo dotaknuli večnost. Možda baš sada iznad nas preleće Kairos tražeći Odvažne. Uhvatimo ga za čuperak."

Daliborka Kiković

---

Dakle, pored Hronosa (Saturna), koji predstavlja linearno vreme i, na neki način, našu sudbinu, odnosno vreme u kojem se krećemo unapred i koje nam je potrebno da bismo realizovali neku zamisao, povremeno se javlja i Kairos. On predstavlja naše srećne trenutke, kada, koristeći slobodnu volju, možemo da pobedimo sami sebe, postajući hrabriji, bolji, istrajniji. Kairos se posebno vezuje za Hirona, koji predstavlja našu najdublju ranu, dublju čak i od Plutonovih pasija i opsesija, sa kojima većina nas nije u stanju da se suoči. Hiron predstavlja ono mesto u našoj ličnosti (horoskopu), za koje nam se čini da ga nikada nećemo moći isceliti. Medjutim, ako se suočimo sa njim i prevazidjemo ga, Kairos nam se javlja u vidu mosta na našem putu u bolji život. Sve što je tada potrebno jeste da ga predjemo. U našem narodu se često kaže da sreća prati hrabre i da treba da učinimo upravo ono čega se plašimo. I to je zaista tako. Prepreke u životu se mogu ublažiti, ali ne i zaobići. Suočavanje sa njima je neophodno, ponekad direktno, ponekad zaobilaznim putem, a radost zbog prevazidjenih prepreka je neizmerna. Prevazidjite sami sebe, aktivirajte sve svoje potencijale i dobićete bitku najveću od svih. Zapravo, dobićete rat.