Usluge Astro Ascelle

Cena jedne vrste horoskopa (natalni, uporedni, kompozitni, solarni, lunarni, diurnalni, horarni...) ili numerološke karte je 40 evra.

Uplate iz Srbije (u dinarskoj protivrednosti) možete izvršiti na račun broj 275000064041162726, banka "Societe Generale", A.D, Beograd-Zemun. Primalac je Tatjana Jovanović PR, a svrha uplate: Izrada horoskopa. Kao poziv na broj upišite vaš matični broj.

Uplate iz inostranstva možete izvšiti preko Western Union-a, na ime i prezime: Tatjana Jovanović, 11080 Zemun-Beograd, Srbija. Kada izvršite uplatu, pošaljite mi MTCN na imejl (desetocifreni broj koji dobijate prilikom uplate). 

Za bliže informacije pošaljite imejl na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozovite 064 157 0 597.

 

 

Strast

Strast je najviši oblik ljubavi

Osho

 

Mnogi poistovećuju strast sa nečim negativnim. Pri pomenu i analizi partnerskih odnosa, ljubav i strast se često odvajaju, i to tako oštro, kao da jedna drugu svojim prisustvom negiraju, tj. kao da odbacivanje strasti podrazumeva afirmaciju ljubavi i obrnuto. Postoje dva razloga zbog čega je to tako. Prvi leži u činjenici da većina muškaraca koja ovako razmišlja, ako uopšte i razmišlja, a uglavnom su muškarci ti koji poznaju samo strast, nije osvestila Mesec, Neptun, Pluton i Veneru. Čak i da jeste, oni to ne žele da priznaju, pritisnuti viševekovnom tradicijom patrijarhalnog društva i ustaljenim kulturološkim uverenjima i predstavama. Dakle, muškarci su naterani da ne osećaju, jer oni, tobože, treba da budu razumni i, eventualno, strastveni, spram poriva ženske osećajnosti. Štaviše, muškarci su naučeni da u njima ni ne postoje osećajni principi, odnosno da su oni oličenje samo jednog principa, a to je onaj dnevni, pozitivni i razumni, dok je sve ostalo, ne samo negativno po polaritetu, već i negativno po načinu delovanja. Drugi razlog razdvajanja strasti od ljubavi je taj što mnogi ni ne znaju šta strast zapravo jeste. Pa, hajde da malo preciznije objasnimo ovu leksemu i da konačno demistifikujemo njeno poreklo i značenje, a konsultujući naučnu literaturu.

Strast (grč. παθος, lat. passio: strast, stradanje, trpnja) je veoma jako osećanje prema nekome ili nečemu. Strast se razlikuje od afekta time što ona ne nastupa kao trenutno stanje, nego predstavlja trajno usmerenje čitave čovekove duše. Za strast se često vezuje seksualna tematika, ali ona može biti i profesionalna, životna itd. Vrednovanje neke strasti vrši se prema tome da li je ona usmerena na niže ili na više vrednosti, odnosno kakva dela izaziva

Filozofsko vidjenje

Stoici su kao ideal zagovarali apatiju ili ukidanje strasti zbog njihove škodljivosti. Filozofija renesanse je otkrila pozitivnu ulogu afekata. Spinoza prigovara onim filozofima koji strasti zamišljaju kao poroke i razlikuje strasti prema tome da li povećavaju (radost) ili smanjuju (žalost) moć našeg delovanja. Spinoza smatra da se neka strast može ograničiti i ukloniti samo suprotnom i jačom strašću. Kant razlikuje strasti i afekte, označavajući afekt kao vodu koja probija nasip, a strast kao veliku reku koja se u svom koritu sve dublje probija. Hegel smatra da bez strasti ništa veliko nije stvoreno, niti se bez nje može stvoriti. Ernst Bloh medju afektima iščekivanja razlikuje negativne afekte, kao što su strah, teskoba, koji su uprkos otporu potpuno trpni,  i pozitivne afekte kao što je nada. Za Bloha nada sadrži bitno pravu budućnost ili bitak koji još nije ispunjen. Nada, taj antiafekt iščekivanja protiv straha i teskobe, najljudskije je od svih unutarnjih uzbudjenja i dostupna je samo ljudima. Ona se, ujedno, odnosi spram najdaljeg i najsvetlijeg horizonta. Ona je u unutrašnjosti prohteva koji subjekt ne samo ima, nego se iz njega, kao neispunjen, suštinski sastoji.

Budističko vidjenje

Gotama Buda je rekao da postoje čulni utisci, poželjni, ugodni, prijatni i dragi, koji podstiču želju i izazivaju strast. I čovek im se raduje, oduševljava se njima i oni ga obuzimaju. Ako im se čovek raduje, oduševljava se njima i oni ga obuzimaju, onda se u njemu javlja užitak. Pošto nastane užitak, javlja se i strast. Ispunjen strašću, čovek je zapravo u ropstvu.

Hriščansko vidjenje

"Strasti su u teološkom smislu posebne slabosti i lična svojstva ljudske prirode koja, kad se ne drže u granicama prirode, mogu uneti grešno stanje i mogu dovesti do propadljivosti i smrti. Strasti najbolje otkrivaju strastvenu crtu i dvojnost ljudske prirode, odnosno, pokazuju da su prirodne sposobnosti, zbog izopačenja slobodne volje, postale izvor greha koji otvara vrata truležnosti ili propadljivosti. U ljudskoj prirodi postoje, naime, ne samo prirodni afekti, nego i naklonost prema grehu vezana za te afekte. Mi poznajemo afekte kao slabosti, kao nerazumne težnje i grešna uzbudjenja. Bestrašće ili čistota, otud, jesu rezultat čovečne volje da drži afekte u granicama razuma prirode, da slušanjem Hrista izleči strasne i nerazumne nagone volje. Isus Hrist je primio afekte, pretrpeo je dragovoljno ljudska stradanja (φθορα), ali on ih je oslobodio njihovog grešnog karaktera svojim bezgrešnim rodjenjem, svojim neporočnim životom i svojim vaskrsenjem. Što se tiče prirodnih afekata, on je istovetan sa nama, te otuda i njegova sposobnost da strada radi nas. Medjutim, Isus je prirodnim afektima oduzeo njihovu grešnu naklonost i tako u našu prirodu uneo nepropadljivost da se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno obuče u besmrtnost. (1. Кor. 15, 53). On je apsolutno slobodan od greha blagodareći nepromenljivoj stalnosti njegove slobodne volje; strastvenu crtu naše prirode ispravio je neizmenljivošću svoje slobodne volje." (Maksim Ispovednik, "Odgovori Talasiju").

Astrološko vidjenje

Simbol strasti u astrologiji je planeta Pluton. To su i Mars i Sunce i Jupiter, ali Pluton predstavlja onu najintenzivniju strast, onu strast koja se ne može kontrolisati i koja se često doživljava kao nešto sudbinsko. Plutonska strast izaziva pojačana osećanja prema nekome ili nečemu. Vlada 8. kućom zodijaka, koju nazivamo i pravom kućom braka (7. kuća je primarna kuća braka) i koja, izmedju ostalog, predstavlja dvoje ljudi u apsolutnom telesnom i duhovnom jedinstvu, kao i njihov zajednički posed, koji je, pre svega, njihova ljubav. U 8. kući, i u znaku Škorpije, koji je konotira i kojim vlada Pluton, prolazimo kroz dubine našeg nesvesnog u kojima možemo da se pročistimo, i to kroz zajedništvo (ukoliko smo u potpunosti predani partneru) ili kroz patnju (ukoliko stapanje nije potpuno). A na stupnju razvoja znaka Škorpije i 8. kuće dvoje postaju jedno i spremni su za produkciju i reprodukcju (zato se škorpijske ljubavi dešavaju na 1. pogled i nisu im potrebna dodatna objašnjenja) ili doživljavaju smrt ljubavi, te se zbog toga 8. kuća, znak Škorpije i Pluton povezuju i sa fizičkom smrću, što takodje predstavlja transformaciju našeg postojanja i čovekov prelazak na viši nivo (u 9. kuću) ili povratak na niže nivoe, ukoliko u ovoj inkarnaciji nije prošao kroz iskustva 8. kuće. Ova kuća u potpunosti apsorbuje ličnost i one koji je okružuju, kako bi oni, pročišćeni i obogaćeni dubokim iskustvom, mogli putovati dalje, u 9. kuću duhovnosti.

Dakle, Pluton, kao vladar 8. kuće i znaka Škorpije, povezuje se sa onim delom naše ličnosti koji je u stanju osetiti najjače emocije (emocije koje transformišu), ali u zavisnosti od toga kako se koriste, te emocije mogu da nas unište ili da nas obogate. Kada u natalnom horoskopu zateknemo Pluton u dobrom aspektu sa Venerom, vladarkom 2. i 7. kuće i znakova Bika i Vage, planetom ljubavi, lepote, umetnosti, harmonije, pravde, natus ima potencijal da razvije duboke i snažne emocije, koje će rezultirati snažnom impresivnošću i ekspresivnošću, i koje će privući osobe sa kojima se mogu razviti duboke veze, one koje frazeološki najčešće nazivamo pravim ljubavima, ali koje će, istovremeno, biti u tesnom dodiru sa patnjom i smrću, koji su senka kontakta Plutona i Venere. Ukoliko je, pak, Pluton u kontaktu sa Merkurom, planetom intelekta, ili vlada 3. zodijačkom kućom, natus će biti snažnog i dubokog uma, a njegove reči će se duboko urezivati i prodirati do srži čitalaca ili slušalaca. Te reči mogu ubiti, ali i lečiti.
Svako od nas u svojim horoskopima ima Pluton, 8. kuću i znak Škorpije, te je svako od nas, u većoj ili manjoj meri, sposoban osetiti strastvenu emociju. Razlika je samo u kući u koju je smešten znak Škorpije i kojom vlada Pluton, te kući u kojoj se Pluton nalazi, što pokazuje u kojim oblastima života svoje emocije najčešće usmeravamo. Važni su i aspekti Plutona, jer će oni pokazati da li su te emocije ometene i koliko. Pored Plutona, važno je posmatrati i planete volje i intelekta (Merkur, Jupiter, Saturn i Uran, kao i znakove kojima vladaju), da bismo videli i u kojoj je meri i na koji način natusov um uskladjen sa ostalim delovima njegove ličnosti.

Zašto Pluton predstavlja najjaču strast? Zato što on ne predstavlja samo strast, već strast u spoju sa emocijama. Škorpijom vlada Mars, ali ne onaj mišićavi i snažni Mars u Ovnu. U Škorpiji je Mars u vodenom znaku i mnogo je dublji od svog mladjeg brata. Škorpijom vlada i Pluton, koji predstavlja višu oktavu Marsa (u Ovnu) i utoliko je snažniji od njega, pogotovo što je delovanje Plutona prikriveno. Škorpija je nemi znak i retko ćete sresti Škorpiju koja puno priča. Ona je znak podzemnog sveta i može se uporediti sa brzom podzemnom rekom, koja svojom snagom i svojom temperaturom uništava i transformiše sve što joj stoji na putu! Pluton je snaga koja se može uporediti sa snagom majke koja samo što se nije porodila, nakon čega će i ona i njeno dete biti preporođeni i okupani svetlošću sunca, a smrti kao da i nije bilo. No, do tog trenutka, bolovi su nepodnošljivi, smrt vreba na sve strane i sve što je potrebno, sve što je, zapravo, imperativ sa Plutonom jeste da njegovu snagu iskoristite konstruktivno! Ako sretnete Veneru u Škorpiji, znajte da ste sreli devojku koja je upala u brzu reku, u lavu, i koja se davi! I daće vam sve da je spasite! Isto je i sa Mesecom u Škorpiji. To je majka u istoj toj reci, majka koju struja nosi pravo niz vodopad, ali ne, nemojte stajati mirno - kako će njena deca bez nje i svi oni koje ona voli, pa čak i vi!? Ako je spasite, to vam nikada neće zaboraviti i biće vam najbolji prijatelj. Ako ne - uspeće da se izvuče, ni ona sama ne zna kako, ali nekim natčovečanskim snagama sigurno. Ni vama neće biti jasno kako je to uspela, a nakon svega će izaći potpuno preporođena, sa novom snagom. Da, ona se borila sa smrću, cela emotivna i strastvena i pobedila ju je, ali ona iznad svega mrzi jesen i mrzi smrt. I ta harizma, to nju ne interesuje. Ona o njoj ni ne razmišlja. Ona samo razmišlja o tome kako da preživi...